Представљање Националног ЦЕРТ-а на ITU Регионалном форуму информационе безбедности

27. Фебруар 2020

Регионални форум информационе безбедности за Европу и Заједнице независних држава у заједничкој организацији Међународна телекомуникациона унија и Министарство за саобраћај, информационе технологије и комуникације Републике Бугарске одржава се у Софији 27.-28. фебруара 2020.године. Представница Националног ЦЕРТ-а  је првог дана Форума учествовала на Панелу о актуелним питањима информационе безбедности  у вези са новим технологијама, укључујући blockchain, вештачку интелигенцију (AI) и IoT. Том приликом представљен је програм  обука за државне службенике, које спроводи Национални ЦЕРТ, и досадашњи резултати. Главна тема, и уједно и највећи изазов, било је  представљање могућности унапређења програма техничких обука кроз примену вештачке интелигенције у анализи понашања корисника. Република Србија је прва држава у региону која је усвојила Стратегију о вештачкој интелигенцији и на тај начин успоставила циљеве и мере за развој вештачке интелигенције чија имплементација треба да резултира економским растом, унапређењем јавних услуга, унапређењем научног кадра и развојем вештина за послове будућности.

На овај начин Национални ЦЕРТ је представио део своје надложности и настојање да се вештачка интелигенција у Републици Србији развија и примењује на безбедан начин и у складу са међународно препознатим етичким принципима, како би се искористио потенцијал ове технологије за детекцију сајбер напада, која је најважнија код Zero Day рањивости.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више