Održana Nacionalna sajber konferencija ”Budimo sajber svesni”

31. Oktobar 2022

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), kao Nacionalni CERT, organizovala je Nacionalnu sajber konferenciju, u okviru kampanje ”Budimo sajber svesni”.  

U uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio direktor RATEL-a, Dragan Pejović, i ukazao na posvećenost RATEL-a obezbeđivanju stručnog kadra i odgovarajućih sistema za otkrivanje sajber pretnji, koordinaciju incidenata i razmenu informacija. Istekao je da je cilj konferencije kojom se obeležava mesec informacione bezbednosti: unapređenje institucionalnih, tehničkih i operativnih kapaciteta, kao i da se unapređenje ovih kapaciteta postiže poboljšanjem saradnje i razmene informacija o sajber pretnjama, adekvatnom zaštitom kritične informacione infrastrukture i jačanjem javno-privatnog partnerstva.

U uvodnom delu konferencije govorili su i Milan Vojvodić, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Mihajlo Andrejić, predstavnik Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Dejan Đukić, direktor Fondacije ”Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS),  a dr Marko Krstić, rukovodilac službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a, imao je prezentaciju o nadležnostima, aktivnostima i budućim planovima Nacionalnog CERT-a.

U nastavku konferencije održane su panel diskusije na najaktuelnije teme: Sajber otpornost – kako je unaprediti?, Zaštita kritične infrastrukture od sajber napada i Sajber bezbednost iz ugla privatnog sektora.

Paralelno sa panel diskusijama, održane su radionice za medije i za mala i srednja preduzeća.

Na radionici za medije prezentovana su aktuelna dešavanja u sajber prostoru, pregled aktivnosti Nacionalnog CERT-a u prethodnoj godini, kao i saveti i preporuke koji treba da im pomognu da identifikuju sajber pretnju i da adekvatno reaguju ukoliko posumnjaju da su meta napada.

Radionica za mala i srednja preduzeća, organizovana u saradnji sa organizacijom DCAF (Geneva Centre for Security Sector Governance), bila je posvećena sprovođenju mera zaštite i načinima provere bezbednosti IKT sistema, kao i savetima i preporukama za efikasno unapređenje informacione bezbednosti. 

Nacionalni CERT je omogućio neposredno povezivanje i razmenu znanja i iskustva u oblasti informacione bezbednosti između domaćih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora i na taj način doprineo podizanju svesti o značaju informacione bezbednosti.

Video koji prikazuje Nacionalnu sajber konferenciju možete naći na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=yC_uVv9A1HY

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više