Međunarodni dan lozinki

5. Maj 2022

Povodom Međunarodnog dana lozinki Nacionalni CERT Republike Srbije želi da ukaže na značaj kreiranja kompleksnih lozinki koje predstavljaju osnovni oblik zaštite u digitalnom svetu.

Lozinka bi trebalo da sadrži najmanje 9 alfanumeričkih karaktera: velika i mala slova, najmanje jednu cifru i najmanje jedan specijalan karakter (na primer !@#$%^&*).

Savet je da lozinka ne sadrži lične podatke (ime, prezime, nadimak, datum rođenja, ime kućnog ljubimca itd.) kao i  da se prilikom kreiranja lozinki ne koriste  sekvence sa tastature (deo reda na tastaturi kao što su qwerty, 123456 itd.) jer su upravo to informacije koje napadači najpre unose prilikom neovlašćenog pokušaja upada u računar.

Lozinka treba da sadrži svaki od preporučenih slovnih ili znakovnih karaktera, kako bi složenost lozinke bila što veća čime bi se otežao neovlašćeni pristup. Veoma je važno da korisnici čuvaju svoje lozinke i ne dele ih sa trećim licima kao i da ne upotrebljavaju istu lozinku za različite naloge koje koriste.

Nacionalni CERT Republike Srbije takođe podseća da ne treba zanemariti ni ostale vidove zaštite radi bezbednog korišćenja Interneta. Više o tome, građani mogu pročitati u brošuri koja je dostupna na linku.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više