Prevara na društvenoj mreži Meta (Facebook)

18. Februar 2022

Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava sve korisnike o aktuelnoj fišing kampanji usmerene na korisnike Meta (Facebook-a).

Korisnici se savetuju da budu pažljivi ukoliko prime poruku putem Messenger-a, sa sadržajem „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti?“ i linkom koji navodno vodi na pomenuti video snimak. Link u poruci je kreiran sa ciljem da se dođe u posed informacija o korisničkom nalogu, kako bi se nalog zloupotrebio za dalju distribuciju malicioznog sadržaja, s toga se svi korisnici savetuju da ne klikću na linkove u porukama ovog tipa kao i da poruku tog sadržaja obrišu.

Ukoliko je korisnik klinkuo na link i uneo podatke (korisničko ime i lozinku) kako bi pristupio video sadržaju na kojem se navodno pojavljuje, potrebno je u najkraćem roku da izmeni lozinke kako na tom nalogu tako i na svim ostalim nalozima gde koristi isto korisničko ime i lozinku. 

Primer poruke možete videti na slici ispod:

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više