Lažno obaveštenje o ažuriranju Windows 10 operativnog sistema

22. Novembar 2019

Nacionalni CERT obaveštava sve korisnike da je u toku maliciozna kampanja koja putem imejla šalje  lažna obaveštenja korisnicima Windows 10 Operativnog sistema i isporučuje Cyborg ransomware. Naslov imejl poruke je Install Latest Microsoft Windows Update now! ili Critical Microsoft Windows Update!

Zlonamerni imejl sadrži samo jednu rečenicu, odnosno molbu da se instalira kritično ažuriranje iz priloga “Please install the latest critical update from Microsoft attached to this email”.

Klikom na prilog, sakriveni malware se aktivira i zaključava sve fajlove na računaru korisnika, a na ekranu ostavlja poruku o otkupnini.

Nacionalni CERT obaveštava sve korisnike da obaveštenja o ažuriranju, kompanija Microsoft prosleđuje isključivo kroz operativni sistem, nikada putem imejla.

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da korisnici ukoliko prime ovakav imejl, isti odmah izbrišu. Ovom prilikom podsećamo sve korisnike Interneta da ne otvaraju priloge i linkove poslate sa nepoznatih imejl adresa.  

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više