Novi tip iznude putem Interneta

21. Avgust 2019

U okviru svojih nadležnosti, Nacionalni CERT obaveštava javnost i upozorava sve korisnike računara i mobilnih uređaja o širenju novog tipa iznude putem Interneta, u kojoj hakeri zahtevaju uplatu određene sume novca u kripto-valuti Bitkoin (eng. Bitcoin).

Naime, hakeri odaberu potencijalnu žrtvu i putem pretrage naloga društvenih mreža (Facebook, Instagram i sl.)  analiziraju prikupljene podatke o žrtvi i članovima njene uže porodice. Na osnovu prikupljenih podataka poput naziva osnovne ili srednje škole, zatim škole sporta, muzičke škole i sl., prosleđuju pretnju žrtvi, u kojoj navode da će napasti dete, ukoliko žrtva ne uplati zahtevani iznos novca u kripto-valuti Bitkoin (eng. Bitcoin).

Među žrtvama su se pojavile i manje kompanije, u kojima je zabeleženo da hakeri prete trovanjem hrane, ili životinja koje kompanija proizvodi odnosno uzgaja na svojim farmama, ili paljenjem robe koja se nalazi u skladištima određene komapanije.

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da korisnici deluju preventivno, odnosno da obrate pažnju na informacije i fotografije koje objavljuju na društvenim mrežama i time onemoguće zloupotrebu ovakvog tipa iznude na Internetu.

Ukoliko korisnici dobiju ovakvu pretnju, neophodno je da incident prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, na imejl adresu vtk@mup.gov.rs.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više