Međunarodni dan lozinki

3. Maj 2019

Povodom Međunarodnog dana lozinki Nacionalni CERT Republike Srbije podseća građane o važnosti izbora lozinki koje predstavljaju najosnovniji oblik zaštite u digitalnom svetu.

Prema istraživanju Nacionalnog centra za sajber bezbednost Velike Britanije čak 23.3 miliona oštećenih korisnika širom sveta je upotrebljavalo lozinku „123456“.

Lozinka bi trebalo da sadrži najmanje 9 karaktera: velika i mala slova, najmanje jednu cifru (0-9) i najmanje jedan specijalan karakter (na primer !$%^·&*), kako bi složenost lozinke bila što veća i time se otežao neovlašćeni pristup računaru.

Savet je da lozinka ne bude kreirana od informacija koji su ličnog karaktera. Tu se pre svega misli na datume rođenja, imena roditelja, dece ili kućnih ljubimaca i slično, jer su to informacije koje zlonamerni korisnici najpre unose prilikom pokušaja upada u računar.

Nacionalni CERT Republike Srbije takođe podseća da ne treba zanemariti ni ostale vidove zaštite radi bezbednog korišćenja Interneta. Više o tome, građani mogu pročitati u brošuri koja se nalazi na sledećoj adresi:

https://www.cert.rs/files/shares/Brosura-latin.pdf

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više