Превара на друштвеној мрежи Meta (Facebook)

18. Фебруар 2022

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава све кориснике о актуелној фишинг кампањи усмерене на кориснике Meta (Facebook-a).

Корисници се саветују да буду пажљиви уколико приме поруку путем Messenger-a, са садржајем „Мислим да се ти појављујеш у овом видеу, јеси ли то ти?“ и линком који наводно води на поменути видео снимак. Линк у поруци је креиран са циљем да се дође у посед информација о корисничком налогу, како би се налог злоупотребио за даљу дистрибуцију малициозног садржаја, с тога се сви корисници саветују да не кликћу на линкове у порукама овог типа као и да поруку тог садржаја обришу.

Уколико је корисник клинкуо на линк и унео податке (корисничко име и лозинку) како би приступио видео садржају на којем се наводно појављује, потребно је у најкраћем року да измени лозинке како на том налогу тако и на свим осталим налозима где користи исто корисничко име и лозинку. 

Пример поруке можете видети на слици испод:

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више