Лажно обавештење о ажурирању Windows 10 оперативног система

22. Новембар 2019

Национални ЦЕРТ обавештава све кориснике да је у току малициозна кампања која путем имејла шаље  лажна обавештења корисницима Windows 10 Оперативног система и испоручује Cyborg ransomware. Наслов имејл поруке је Install Latest Microsoft Windows Update now! или Critical Microsoft Windows Update!

Злонамерни имејл садржи само једну реченицу, односно молбу да се инсталира критично ажурирање из прилога “Please install the latest critical update from Microsoft attached to this email”.

Кликом на прилог, сакривени malware се активира и закључава све фајлове на рачунару корисника, а на екрану оставља поруку о откупнини.

Национални ЦЕРТ обавештава све кориснике да обавештења о ажурирању, компанија Microsoft прослеђује искључиво кроз оперативни систем, никада путем имејла.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да корисници уколико приме овакав имејл, исти одмах избришу. Овом приликом подсећамо све кориснике Интернета да не отварају прилоге и линкове послате са непознатих имејл адреса.  

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више