Нови тип изнуде путем Интернета

21. Август 2019

У оквиру својих надлежности, Национални ЦЕРТ обавештава јавност и упозорава све кориснике рачунара и мобилних уређаја о ширењу новог типа изнуде путем Интернета, у којој хакери захтевају уплату одређене суме новца у крипто-валути Биткоин (енг. Bitcoin).

Наиме, хакери одаберу потенцијалну жртву и путем претраге налога друштвених мрежа (Facebook, Instagram и сл.)  анализирају прикупљене податке о жртви и члановима њене уже породице. На основу прикупљених података попут назива основне или средње школе, затим школе спорта, музичке школе и сл., прослеђују претњу жртви, у којој наводе да ће напасти дете, уколико жртва не уплати захтевани износ новца у крипто-валути Биткоин (енг. Bitcoin).

Међу жртвама су се појавиле и мање компаније, у којима је забележено да хакери прете тровањем хране, или животиња које компанија производи односно узгаја на својим фармама, или паљењем робе која се налази у складиштима одређене комапаније.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да корисници делују превентивно, односно да обрате пажњу на информације и фотографије које објављују на друштвеним мрежама и тиме онемогуће злоупотребу оваквог типа изнуде на Интернету.

Уколико корисници добију овакву претњу, неопходно је да инцидент пријаве Министарству унутрашњих послова, односно Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала, на имејл адресу vtk@mup.gov.rs.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више