Meђународни дан заштите приватности података

24. Јануар 2023

Сваке године, крајем јануара месеца, обележава се "Недеља приватности података" (eng. "Data Privacy Week"), која има за циљ да подигне свест и знање свих грађана о значају заштите личних података.

Имајући у виду да на интернету постоји све већи број услуга или апликација, за чије се коришћење или приступ од корисника тражи да унесу своје личне податке попут имена и презимена, матичног броја, броја платне картице, сагласност приступању другим сервисима или подацима на уређају и слично, важно је направити прави избор, како подаци не би били незаштићени, злоупотребљени или украдени.

 

Неке од основних препорука за заштиту приватности на интернету би биле следеће:

  • креирање комплексних лозинки за заштиту налога;да се за сваки налог креира нова засебна лозинка;
  • коришћење мултифакторске аутентификације;
  • коришћење апликације за чување лозинки;
  • приликом одабира интернет услуге, апликације, креирања налога на друштвеним мрежама, или куповине новог уређаја, корисници обавезно треба да се упознају са условима коришћења, као и политикама приватности, како би подесили ниво дељења личних података на одговарајући. Пожељно је да избор корисника буде базиран на принципу: ‘’Делим што мање’’, уместо заступљенијег: ‘’Делим све, јер немам шта да кријем’’;
  • корисници треба додатно да обрате пажњу у случајевима када инсталирају неку нову апликацију. Често се, приликом инсталације, од корисника захтева давање сагласности за приступ личним подацима попут телефонског именика, СМС порука, микрофона, камере, докумената или гео-локације, чак и у случајевима када нова апликација нема реалну потребу за тим (нпр. апликација за дизајн ентеријера захтева приступ телефонском именику). У таквим ситуацијама би требало направити јасну процену да ли је остављање неког од наведених личних података заиста неопходно, па чак и вредно инсталације једне такве апликације.

Имајући у виду да су лични подаци корисника често на мети хакера, потреба за њиховом заштитом је још значајнија. Уколико дође до крађе личних података, њихова злоупотреба може имати читав низ негативних последица од којих неке, попут крађе идентитета, могу бити веома озбиљне.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више