Međunarodni dan zaštite privatnosti podataka

24. Januar 2023

Svake godine, krajem januara meseca, obeležava se "Nedelja privatnosti podataka" (eng. "Data Privacy Week"), koja ima za cilj da podigne svest i znanje svih građana o značaju zaštite ličnih podataka.

Imajući u vidu da na internetu postoji sve veći broj usluga ili aplikacija, za čije se korišćenje ili pristup od korisnika traži da unesu svoje lične podatke poput imena i prezimena, matičnog broja, broja platne kartice, saglasnost pristupanju drugim servisima ili podacima na uređaju i slično, važno je napraviti pravi izbor, kako podaci ne bi bili nezaštićeni, zloupotrebljeni ili ukradeni.

 

Neke od osnovnih preporuka za zaštitu privatnosti na internetu bi bile sledeće:

  • kreiranje kompleksnih lozinki za zaštitu naloga;da se za svaki nalog kreira nova zasebna lozinka;
  • korišćenje multifaktorske autentifikacije;
  • korišćenje aplikacije za čuvanje lozinki;
  • prilikom odabira internet usluge, aplikacije, kreiranja naloga na društvenim mrežama, ili kupovine novog uređaja, korisnici obavezno treba da se upoznaju sa uslovima korišćenja, kao i politikama privatnosti, kako bi podesili nivo deljenja ličnih podataka na odgovarajući. Poželjno je da izbor korisnika bude baziran na principu: ‘’Delim što manje’’, umesto zastupljenijeg: ‘’Delim sve, jer nemam šta da krijem’’;
  • korisnici treba dodatno da obrate pažnju u slučajevima kada instaliraju neku novu aplikaciju. Često se, prilikom instalacije, od korisnika zahteva davanje saglasnosti za pristup ličnim podacima poput telefonskog imenika, SMS poruka, mikrofona, kamere, dokumenata ili geo-lokacije, čak i u slučajevima kada nova aplikacija nema realnu potrebu za tim (npr. aplikacija za dizajn enterijera zahteva pristup telefonskom imeniku). U takvim situacijama bi trebalo napraviti jasnu procenu da li je ostavljanje nekog od navedenih ličnih podataka zaista neophodno, pa čak i vredno instalacije jedne takve aplikacije.

Imajući u vidu da su lični podaci korisnika često na meti hakera, potreba za njihovom zaštitom je još značajnija. Ukoliko dođe do krađe ličnih podataka, njihova zloupotreba može imati čitav niz negativnih posledica od kojih neke, poput krađe identiteta, mogu biti veoma ozbiljne.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više