У Београду одржан српски форум о управљању интернетом

30. Мај 2022

Српски форум о управљању интернетом (IGF Србија) одржан је 26. маја у Дому омладине у Београду. Форум су отворили Chengetai Masango из Секретаријата Форума, Дејан Ђукић, директор РНИДС, Милан Добријевић. државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација и Mirjam Kühne председавајућа RIPE заједницом. 

Широк спектар тема из области дигитализације и дигиталних политика, медија и људских права, актуелним тенденцијама контроле интернета, дигиталне писмености, дигиталног суверенитета и информационе безбедности публика је могла да прати уживо у Дому омладине Београда и онлајн.

Представник Националног  ЦЕРТ-а др Марко Крстић учествовао је са Дејаном Ђукићем, директором РНИДС-а и Небојшом Јокићем, представником Мреже за сајбер безбедност у панел дискусији коју је модерирао Милан Секулоски на тему „Сајбер безбедност и људски фактор: свест, едукација, компетенције“. Заједничка оцена учесника је да је неопходно улагати у људе и да постоји простор за унапређење знања, у чему главну улогу има држава, али и да је потребна подршка и других организација у креирању едукативних програма. Национални ЦЕРТ је представио досадашње резултате рада и планове у области подизања свести о значају информационе безбедности и истакао да је међусобна сарадња релевантних институција из области информационе безбедности и подршка образовању кадрова изузетно важна.  

Српски форум о управљању интернетом (IGF Србија) је увео Србију у националне иницијативе о управљању интернетом (NRI), које се одвијају под глобалном капом Форума о управљању интернетом Уједињених нација.

Више о програму форума можете пронаћи на линку https://igf.rs/ , а снимак догађаја је доступан на Youtube каналу РНИДС-а.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више