Одржана вежба "Cyber Tesla 2021"

10. Децембар 2021

У периоду од 06. до 09. децембра 2021. године у касарни „Војвода Радомир Путник“ у Горњем Милановцу одржана је овогодишња мултинационална командно-штабна вежба ''Cyber Tesla 2021''.

Вежба је организована у оквиру постојећег Програма државног партнерства Републике Србије и Савезне државе Охајо (САД) који је усмерен на заштиту сајбер простора. Ове године, по први пут, вежби су се прикључили и представници оружаних снага Републике Мађарске.

Циљеви овогодишње вежбе „Cyber Tesla 2021" су изградња војних капацитета система одбране и капацитета Националног ЦЕРТ-а за одбрану од високотехнолошких напада и унапређење сарадње са релевантним државним, приватним и академским сектором у циљу заштите информационог простора Републике Србије. Од приватних компанија посебно истакнуту улогу имале су међународна компанија „Microsoft" и домаћа IT компанија „SAGA".

Вежба „Cyber Tesla" је значајна јер се њеним извођењем унапређују капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује међународна војна сарадња. На овај начин се додатно унапређује и улога Националног ЦЕРТ-а, што је у интересу не само институција и компанија, већ и свих грађана републике Србије.

На овогодишњој вежби учињен је значајан напредак у односу на претходне године, те је поред унапређења саме инфраструктуре, повећан број учесника вежбе и истакнут значај пријављивања и координације инцидената. Нови изазов вежбе је био и чињеница да се сама вежба, сходно позицији тимова који су у њој учествовали, одвијала у сајбер простору на три континента.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више