Održana vežba "Cyber Tesla 2021"

10. Decembar 2021

U periodu od 06. do 09. decembra 2021. godine u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu održana je ovogodišnja multinacionalna komandno-štabna vežba ''Cyber Tesla 2021''.

Vežba je organizovana u okviru postojećeg Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Savezne države Ohajo (SAD) koji je usmeren na zaštitu sajber prostora. Ove godine, po prvi put, vežbi su se priključili i predstavnici oružanih snaga Republike Mađarske.

Ciljevi ovogodišnje vežbe „Cyber Tesla 2021" su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i kapaciteta Nacionalnog CERT-a za odbranu od visokotehnoloških napada i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim, privatnim i akademskim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije. Od privatnih kompanija posebno istaknutu ulogu imale su međunarodna kompanija „Microsoft" i domaća IT kompanija „SAGA".

Vežba „Cyber Tesla" je značajna jer se njenim izvođenjem unapređuju kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje međunarodna vojna saradnja. Na ovaj način se dodatno unapređuje i uloga Nacionalnog CERT-a, što je u interesu ne samo institucija i kompanija, već i svih građana republike Srbije.

Na ovogodišnjoj vežbi učinjen je značajan napredak u odnosu na prethodne godine, te je pored unapređenja same infrastrukture, povećan broj učesnika vežbe i istaknut značaj prijavljivanja i koordinacije incidenata. Novi izazov vežbe je bio i činjenica da se sama vežba, shodno poziciji timova koji su u njoj učestvovali, odvijala u sajber prostoru na tri kontinenta.

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više