Представници Ратела у посети надлежним органима Грчке у области сајбер безбедности и Ениси

22. Новембар 2023

Делегација Републике Србије, сачињена од представника Министарства информисања и телекомуникација, Националног ЦЕРТ-а (РАТЕЛ) и Министарства спољних послова, посетила је Националну обавештајну службу Грчке (НИС) и њен Центар за развој, иновације и технолошку подршку, као и седиште Агенције Европске уније за сајбер безбедност (ENISA) у Атини. Грчке колеге представиле су начин рада својих надлежних органа у области информационе безбедности, сертификације и оцене усклађености, као и планове за примену вештачке интелигенције и учешће Грчке у радним групама Европског савета у припреми NIS2 директиве.

У оквиру студијске посете, делегација се састала са представницима ЕНИСА-е, који су представили стање развоја шема сертификације ИКТ процеса, производа и услуга. Приликом посете су размотрена поједина отворена питања у вези са преношењем и спровођењем NIS2 директиве и представљени су алати ЕНИСА-е за подизање свести о сајбер безбедности које би и Србија могла да прилагоди за своје потребе.

Студијска посета надлежним институцијама Грчке и ЕНИСА-и део је реализације техничке помоћи коју је Министарство информисања и телекомуникација затражило преко инструмента Европске комисије за техничку помоћ и размену информација (TAIEX). Предмет Техничке помоћи се односи на разумевање начина примене Акта ЕУ о сајбер безбедности 2019/881, превасходно у делу који се односи на сертификацију ИКТ производа, процеса и услуга, као и на могућности за унапређење сарадње са Агенцијом Европске уније за сајбер безбедност (ЕНИСА).

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више