Учешће Националог ЦЕРТ-а на конференцији „Ризици новог доба: одрживост и издржљивост“

2. Јун 2023

 

Национални ЦЕРТ је узео активно учешће на IV Регионалној конференцији „Ризици новог доба: Одрживост и издржљивост“, која је одржана 1. јуна 2023. године у хотелу Hyatt у Београду. Национални ЦЕРТ је учествовао на панелу „Сајбер безбедност“ на ком је поред представника Финансијског ЦЕРТ-а учествовао и представник  телекомуникационе компаније А1.  Било је речи о најчешћим сајбер нападима и њиховом утицају на компаније у Србији. На панелу су се могла чути различита мишљења на теме:

 

  • Зашто су сајбер ризици другу годину за редом први на листи пословних ризика?
  • Да ли се сајбер криминал појачава у кризама?
  • Зашто су српска предузећа све чешће мета?
  • Најучесталије и најскупље сајбер преваре (социјални инжењеринг и ransomware) и како их препознати?
  • Сајбер напади на ИТ систем – могућности превентиве, одбране и отклањања штете.

 

Према Allianz истраживању ризика, ризик од сајбер инцидената је већ другу годину на првом месту што указује на значај сајбер безбедности. Ово истраживање се спроводи од 2012. године. Било да је реч о хакерским нападима на систем или о „упаду“ у систем захваљујући људској непажњи, и било да је повод крађа података или изазивање прекида пословања, просечан губитак по компанији расте непрекидно и у 2022. години достигао је ниво од 4.35. милиона долара штете. На панелу је указано на велику учесталост напада social engineering у оквиру којег је фишинг као и ransomware напад којим нападач након приступа ресурсима закључава битне податке и од жртве захтева откуп. На послетку је било речи како препознати фишинг напад у условима све веће примене вештачке интелигенције. Учесници коференције су показали велику заинтересованост за ову изузетно актуелну тему.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више