Učešće Nacionalog CERT-a na konferenciji „Rizici novog doba: održivost i izdržljivost“

2. Jun 2023

 

Nacionalni CERT je uzeo aktivno učešće na IV Regionalnoj konferenciji „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“, koja je održana 1. juna 2023. godine u hotelu Hyatt u Beogradu. Nacionalni CERT je učestvovao na panelu „Sajber bezbednost“ na kom je pored predstavnika Finansijskog CERT-a učestvovao i predstavnik  telekomunikacione kompanije A1.  Bilo je reči o najčešćim sajber napadima i njihovom uticaju na kompanije u Srbiji. Na panelu su se mogla čuti različita mišljenja na teme:

 

  • Zašto su sajber rizici drugu godinu za redom prvi na listi poslovnih rizika?
  • Da li se sajber kriminal pojačava u krizama?
  • Zašto su srpska preduzeća sve češće meta?
  • Najučestalije i najskuplje sajber prevare (socijalni inženjering i ransomware) i kako ih prepoznati?
  • Sajber napadi na IT sistem – mogućnosti preventive, odbrane i otklanjanja štete.

 

Prema Allianz istraživanju rizika, rizik od sajber incidenata je već drugu godinu na prvom mestu što ukazuje na značaj sajber bezbednosti. Ovo istraživanje se sprovodi od 2012. godine. Bilo da je reč o hakerskim napadima na sistem ili o „upadu“ u sistem zahvaljujući ljudskoj nepažnji, i bilo da je povod krađa podataka ili izazivanje prekida poslovanja, prosečan gubitak po kompaniji raste neprekidno i u 2022. godini dostigao je nivo od 4.35. miliona dolara štete. Na panelu je ukazano na veliku učestalost napada social engineering u okviru kojeg je fišing kao i ransomware napad kojim napadač nakon pristupa resursima zaključava bitne podatke i od žrtve zahteva otkup. Na posletku je bilo reči kako prepoznati fišing napad u uslovima sve veće primene veštačke inteligencije. Učesnici koferencije su pokazali veliku zainteresovanost za ovu izuzetno aktuelnu temu.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više