Одржан српски форум о управљању интернетом - IGF Србија 2023

17. Мај 2023

Српски форум о управљању интернетом (IGF Србија) одржан је 16. маја у просторијама Дорћол Platz-а, у Београду.

У склопу овогодишњег Форума, као део паралелног програма, одржана је и радионица о сајбер безбедности посвећена представницима медија, у организацији Националног ЦЕРТ-а и РНИДС-а. Током радионице, представљени су најзаступљенији типови сајбер напада, најчешћи разлози за њихово извођење, као и кораци које корисници могу самостално предузети у циљу превенције и заштите. Такође је представљен и значај објективног и правовременог извештавања о сајбер нападима, али и могућим последицама злоупотребе информација које се могу наћи на друштвеним мрежама.

Као саставни део радионице, одржана је и вежба  која симулира сајбер напад типа Рансомвер, на једну медијску кућу. Учесницима је овом вежбом омогућено да се нађу у улози доносиоца одлука током трајања сајбер напада, као и прилика да се из угла ’’жртве’’ упознају са могућим изазовима, али и значају превентивних мера које могу предузети у циљу заштите својих система и налога на интернету.

На крају радионице, представници медија су имали прилику да се, из угла Фондације РНИДС, упознају и са потребама обезбеђивања одговарајуће заштите ИТ инфраструктуре, могућностима закључавања интернет домена у циљу постизања вишег нивоа заштите, као и нападима на DNS, односно њиховој заштити.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више