Održan srpski forum o upravljanju internetom - IGF Srbija 2023

17. Maj 2023

Srpski forum o upravljanju internetom (IGF Srbija) održan je 16. maja u prostorijama Dorćol Platz-a, u Beogradu.

U sklopu ovogodišnjeg Foruma, kao deo paralelnog programa, održana je i radionica o sajber bezbednosti posvećena predstavnicima medija, u organizaciji Nacionalnog CERT-a i RNIDS-a. Tokom radionice, predstavljeni su najzastupljeniji tipovi sajber napada, najčešći razlozi za njihovo izvođenje, kao i koraci koje korisnici mogu samostalno preduzeti u cilju prevencije i zaštite. Takođe je predstavljen i značaj objektivnog i pravovremenog izveštavanja o sajber napadima, ali i mogućim posledicama zloupotrebe informacija koje se mogu naći na društvenim mrežama.

Kao sastavni deo radionice, održana je i vežba  koja simulira sajber napad tipa Ransomver, na jednu medijsku kuću. Učesnicima je ovom vežbom omogućeno da se nađu u ulozi donosioca odluka tokom trajanja sajber napada, kao i prilika da se iz ugla ’’žrtve’’ upoznaju sa mogućim izazovima, ali i značaju preventivnih mera koje mogu preduzeti u cilju zaštite svojih sistema i naloga na internetu.

Na kraju radionice, predstavnici medija su imali priliku da se, iz ugla Fondacije RNIDS, upoznaju i sa potrebama obezbeđivanja odgovarajuće zaštite IT infrastrukture, mogućnostima zaključavanja internet domena u cilju postizanja višeg nivoa zaštite, kao i napadima na DNS, odnosno njihovoj zaštiti.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više