Završen ciklus obuka iz oblasti informacione bezbednosti

9. Maj 2024

U aprilu mesecu 2024. godine Nacionalni CERT je u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Naledom realizovao tri obuke koje su namenjene za polaznike iz jedinica lokalne samouprave. Obuke su sprovedene u Zrenjaninu, Kragujevcu i Leskovcu i pohađalo ih je 49 polaznika.

Obzirom da su svi korisnici interneta pa time i operatori IKT sistema svakodnevno izloženi raznim vrstama sajber napada, sproveden je novi ciklus obuka za IT administratore i načelnike gradskih i opštinskih uprava na temu podizanja svesti o informacionoj bezbednosti.

Mnoge lokalne samouprave suočavaju se sa  problemima manjka IT eksperata, manjka finansijskih sredstava, nedovoljnog ulaganja u informacionu bezbednost i obuku kadrova. Predstavnik Nacionalnog CERT-a istakao je da je zbog svega navedenog neophodno raditi na podizanju svesti u oblasti informacione bezbednosti. Cilj ovih obuka je da se zaposleni u lokalnim samoupravama informišu o aktuelnim sajber pretnjama, da se obuče kako da prepoznaju i spreče aktuelne sajber napade i na taj način unaprede svoje svoje veštine i podignu nivo informacione bezbednosti.

Tokom obuka učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa obavezama koje proističu iz Zakona o informacionoj bezbednosti, radom i nadležnostima Nacionalnog CERT-a, aktuelnim sajber pretnjama i kako da ih prepoznaju i spreče, kao i o upravljanju rizicima u oblasti informacione bezbednosti i naprednim sredstvima odbrane. Predstavnik Nacionalnog CERT-a pozvao je predstavnike lokalnih samouprava da prijavljuju incidente Nacionalnom CERT-u.

S druge strane, na osnovu ličnog  iskustva iz realizovanih inspekcijskih nadzora predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija  ukazali su da  problem predstavlja nedovoljna primena mera propisanih Aktom o bezbednosti IKT sistema koji svaki opreator donosi, što utiče na smanjenje sajber otpornosti jedinica lokalne samouprave.

Nacionalni CERT i Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom obuka na temu informacione bezbednosti. Na samim obukama predstavnici lokalnih samouprava iskazali su zainteresovanost za nastavak saradnje.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više