Fišing kampanja koja zloupotrebljava logotip i ime Pošte Srbije

25. Avgust 2022

Nacionalni CERT Republike Srbije upozorava sve korisnike da je u toku nova fišing kampanja koja zloupotrebljava logotip i ime Pošte Srbije. Korisnicima se putem društvenih mreža i platformi za komunikaciju, upućuje informacija o nagradnoj igri koju navodno organizuje Pošta Srbije i da ukoliko odgovore na četiri pitanja imaju mogućnost da osvoje novčanu nagradu. Nakon navodnog osvajanja nagrade, dalje se traži i da o istoj obaveste 20 prijatelja ili nekoliko grupa, unesu adresu i kompletiraju registraciju.

 

 

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da svi korisnici interneta budu oprezni, kao i da ne unose lične podatke ukoliko dobiju slične poruke i ne postupaju na način kako se od njih traži.

Korisnici interneta se takođe savetuju da obrate pažnju na elemente linka koji mogu ukazivati na lažnu stranicu. Pažnju najviše treba usmeriti na naziv domena. U nastavku je primer lažne stranice, a naziv domena je obeležen žutom i crvenom bojom.  Na ovom primeru se Pošta Srbije pominje u delu putanje ka datoteci, što je pokušaj navođenja korisnika interneta da pomisli da je to deo naziva domena (Slika 1).  

Slika 1. Link ka lažnoj stranici

 

Primer za legitimnu veb adresu internet stranice Pošte Srbije pokazuje registrovan naziv domena Pošte Srbije (Slika 2). Kao što se može videti domen najvišeg nivoa u ovom slučaju odgovara domenu Republike Srbije (.rs).

Slika 2. Link ka legitimnoj stranici Pošte Srbije

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više