Nova fišing kampanja usmerena na klijente banaka u Republici Srbiji

30. Septembar 2024

Nacionalni CERT obaveštava sve klijente bankarskih usluga da je u toku maliciozna phishing kampanja koja zloupotrebljava naziv  Raiffeisen banke, koja posluje na tržištu Republike Srbije. Reč je o kampanji koja stiže korisnicima u vidu imejl poruka sa naslovima poput: ,,Važno obaveštenje: Vaš nalog je privremeno blokiran'' i ,,Hitno ažuriranje potrebno: Odmah delujte u vezi vašeg računa ''. U tekstu malicioznog imejla se navodi da je došlo do navodnog značajnog unapređenja bezbednosnog sistema banke i da je neophodno da korisnik ažurira svoje podatke.  

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ovakve phishing kampanje se distribuiraju u ime nekoliko banaka koje posluju na teritoriji Republike Srbije. Preporuka Nacionalnog CERT-a svim korisnicima je da ukoliko prime ovakve poruke putem elektronske pošte, budu obazrivi i iste odmah izbrišu, a naročito je bitno da obrate pažnju da ne kliknu na link koji se nalazi u poruci ili ne otvaraju prilog. Takođe, banke obično ovakva obaveštenja šalju klijentima sa digitalnim potpisom, pa je moguće verifikovati identitet pošiljaoca i pre otvaranja imejla.

U nastavku teksta možete videti kako izgleda primer poslednje od ovakvih fišing poruka, dok objavu Raiffeisen banke, sa primerima lažiranih domena i detaljnim, vizuelnim, prikazom kako ih prepoznati, možete videti na sledećem linku.

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više