Nacionalna sajber konferencija zakazana za 23. oktobar

30. Septembar 2024

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), u svojstvu Nacionalnog CERT-a Republike Srbije i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS)  23. oktobra, u hotelu  Radissson Old Mill u Beogradu, organizuju Nacionalnu sajber konferenciju sa ciljem da i ove godine pruže sveobuhvatan uvid u aktuelne i značajne teme iz oblasti informacione bezbednosti, relevantne za privredu i stručnjake za sajber bezbednost, kao i za privatne korisnike savremenih tehnologija.

Ove godine uvod u teme i procese koji utiču na lokalne prilike daće stručnjaci iz međunarodnih organizacija, te će učesnici moći da se informišu o statusu, napretku i modelima implementacije NIS2 direktive u zemljama Evropske unije. Razmatraće se aktuelni Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti i mogući izazovi u implementaciji NIS2 direktive u nacionalno zakonodavstvo, uzimajući u obzir dosadašnja međunarodna iskustva.

U nastavku će biti predstavljene aktivnosti Nacionalnog CERT-a u prethodnih godinu dana, kao i relevantne inicijative i projekti realizovani od strane drugih organizacija, a koji doprinose podizanju kapaciteta informacione bezbednosti.

Poseban panel biće posvećen temi Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD) koja potencira aktivno učešće različitih zainteresovanih strana na istraživanju i prijavljivanju ranjivosti zarad smanjenja rizika koji predstavljaju. Ovo je jedna od važnih komponenti NIS2 direktive, a biće razmatrana sa aspekta zakonodavca i zaštite ljudskih prava tokom istražnih procesa.

Pored toga, razmatraće se vrlo širok spektar pretnji koje dolaze sa društvenih mreža – od prevara, fišing poruka, preuzimanja naloga radi iznude ili zloupotrebe identiteta, koje  ugrožavaju ne samo privatne, već i poslovne korisnike. Biće ukazano na to kako pretnje evoluiraju, kakva i kolika je odgovornost platformi, ali i na to kakve bezbednosne procedure su poželjne da bi se predupredili rizici. 

Program konferencije dostupan je na sledećem linku.

Učešće na  konferenciji je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta u sali obavezna registracija posetilaca putem sledećeg linka. Prilikom registracije može se izabrati opcija  praćenja konferencije uživo ili onlajn.

Nacionalna sajber konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija,  fondacije Mreža za sajber bezbednost, Misije OEBS-a u Srbiji, organizacija eGA, ICANN, CILC i NUKIB.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više