Fišing kampanja usmerena na klijente banaka u Republici Srbiji

30. Maj 2024

Nacionalni CERT obaveštava sve klijente bankarskih usluga da je u toku maliciozna phishing kampanja koja zloupotrebljava naziv  Raiffeisen banke, koja posluje na tržištu Republike Srbije. Reč je o kampanji koja stiže korisnicima u vidu imejl poruka sa naslovima poput: ,,Potrebna je hitna akcija za bezbednost vaše kreditne kartice!'' ili ''Morate verifikovati svoj identitet!''. U tekstu malicioznog imejla se navodi da je došlo do navodne greške u funkcionisanju računa korisnika i da je neophodno da korisnik ažurira svoje podatke, ili da je navodno primećeno neuobičajeno korišćenje platne kartice i da je došlo do njene zloupotrebe, nakon čega sledi instrukcija šta treba uraditi kako bi onemogućili dalju zloupotrebu platne kartice. Poruka sadrži i rok od 12 sati za ažuriranje ličnih podataka, kako bi korisnik sprečio navodno blokiranje pristupa bankovnom računu.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ovakve phishing kampanje se distribuiraju obično u ime nekoliko različitih  banaka koje posluju na teritoriji Republike Srbije, zbog čega je preporuka Nacionalnog CERT-a svim korisnicima da ukoliko dobiju ovakve poruke elektronske pošte, budu obazrivi i iste odmah izbrišu, a naročito obrate pažnju da ne kliknu na link koji se nalazi u poruci ili ne otvaraju prilog. Takođe, banke obično ovakva obaveštenja šalju klijentima sa digitalnim potpisom, pa je moguće verifikovati identitet pošiljaoca i pre otvaranja imejla.

U produžetku možete videti kako izgleda primer jedne od ovakvih fišing poruka, dok objavu Raiffeisen banke, sa primerima lažiranih domena, možete videti na sledećem linku.

          

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više