Oprezno sa takmičenjima na društvenim mrežama

1. April 2024

Korisnici društvenih mreža Instagram ili Fejsbuk sve češće dobijaju poruke sa profila koje koriste njihovi poznanici ili prijatelji u kojima se od njih traži da za potrebe navodnog takmičenja dostave svoj broj telefona kako bi glasali za njih. Poruke ovakvog sadržaja su zapravo deo aktuelnih internet prevara.

Ukoliko korisnik pristane na navodno glasanje i dostavi broj telefona, stiže im odgovor da će putem SMS-a dobiti kôd koji treba da proslede pošiljaocu poruke sa Instagram ili Fejsbuk profila.

Na ovaj način, prosleđivanjem kôda napadaču, telefonski račun korisnika se zadužuje ali može doći i do preuzimanja profila koji napadači dalje zloupotrebljavaju za ovaj vid prevare, na način da istu poruku prosleđuju kontaktima poslednje „žrtve“ u lancu napada.

Za potrebe ove prevare napadači mogu hakovati nalog korisnika ili napraviti lažni profil tog korisnika preuzimajući lične podatke i fotografije sa originalnog naloga. Profili ovih korisnika su najčešće javno dostupni profili što omogućava ovakvu vrstu zloupotrebe. Kako ne bi došlo do jednostavnog preuzimanja naloga na društvenim mrežama, preporuka je da korisnici svoje profile podese kao privatne.  

Osnovni pokazatelj koji korisnicima može ukazati da je reč o prevari jeste SMS koji prime za potrebe navodnog glasanja i koji sadrži obaveštenje da se zapravo radi o kupovini vaučera za igranje popularnih igrica kao i iznos za koji će se njihovi telefonski računi zadužiti ukoliko se pomenuti kôd unese.

Iz tog razloga, potrebno je pažljivo pročitati sadržaj SMS poruke i ne deliti dobijeni kôd iz SMS-a sa trećim licima, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da svi korisnici koji prime ovakav tip poruke, za potrebe navodnog takmičenja na društvenim mrežama iskoriste alternativni kanal komunikacije i dodatno provere identitet pošiljaoca.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više