Aktuelna kampanja usmerena na korisnike Booking-a

5. Februar 2024

Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava i upozorava sve građane da je aktuelna fišing kampanja usmerena na korisnike Booking.com platforme koja nudi usluge onlajn rezervacije smeštaja.

Korisnicima se, putem aplikacije ili imejla, distribuira poruka sa linkom u kojoj se od korisnika zahteva ažuriranje podataka o platnoj kartici kako bi se potvrdila rezervacija u smeštajnom objektu. Ukoliko korisnici ostave tražene podatke, omogućavaju napadačima da im preuzmu novac.

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da korisnici obrate pažnju ukoliko prime poruku o svojim rezervacijama koja sadrži link sa instrukcijama koje je potrebno pratiti kako ne bi došlo do navodnog otkazivanja rezervacije, i da pokušaju da kontaktiraju smeštajni objekat alternativnim putem, odnosno na osnovu kontakt podataka sa zvaničnog sajta izabranog smeštajnog objekta.

Ukoliko ste žrtva ovakve prevare preporuka je da preduzmete sledeće korake:

  1. Prijavite problem korisničkom servisu Booking.com putem sledećeg linka
  2. Kontaktirajte Vašu banku za dalje instrukcije u vezi sa platnom karticom.
  3. Prijavite prevaru Nacionalnom CERT-u.

 

                       

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više