Aktuelne sajber prevare tokom praznika

15. Decembar 2023

Decembar mesec tradicionalno se vezuje za sezonu prazničnih kupovina, kao i povećan broj slanja pošiljki, što je ujedno i uzrok sve većeg broja sajber prevara. Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava građane da je aktuelna SMS fišing prevara usmerena na građane i korisnike poštanskih usluga.

Napadači započinju prevaru slanjem SMS ili čet poruke, koja sadrži informaciju o neuspeloj isporuci pošiljke, kao i link za navodno ažuriranje adresnih podataka. Klikom na link, građani se preusmeravaju na lažnu internet stranicu JP Pošta Srbije, na kojoj se zahteva unos ličnih podataka i podataka o platnoj kartici. Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana.

Preporuka Nacionalnog CERT-a je da građani ne klikću na linkove iz poruka koje dobiju od nepoznatih pošiljalaca, kao i da prijave incident ukoliko su bili prevareni.

Više o ovoj temi možete pronaći u našem videu: "SMS fišing prevare’’.

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više