Fišing kampanja usmerena na korisnike poštanskih usluga

20. Oktobar 2023

Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava i upozorava sve korisnike da je u toku nova fišing kampanja koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga. Korisnici dobijaju poruku putem elektronske pošte (imejl) o nemogućnosti isporuke paketa dok se ne plati carina.

Na slici 1. prikazan je primer imejla koji se šalje korisnicima:

Slika 1 - Primer fišing mejla

Od korisnika se traži da klikne na link iz imejla koji vodi na lažnu stranicu  Pošte Srbije na kojoj se zahteva plaćanje unosom podataka sa bankovne kartice. Na slici 2. prikazano je kako izgleda lažna stranica za plaćanje na koju se korisnici preusmeravaju:

Slika 2 - Primer lažne stranice za plaćanje 

Svi podaci koje korisnik unese na lažnu formu mogu biti zloupotrebljeni. Preporuka Nacionalnog CERT-a je da svi korisnici koji dobiju ovakav imejl, isti ne otvaraju i da ne unose lične podatke, već da ga trajno obrišu.

Pošti Srbije se ova prevara može prijaviti preko kontakt centra na brojeve 0700 100 300 i 011 3607 788, stoji na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova, kao i Nacionalnim CERT-u.

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više