Održana Nacionalna sajber konferencija Nacionalnog CERTA i RNIDS-a

19. Oktobar 2023

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL - Nacionalni CERT i Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) održali su konferenciju posvećenu informacionoj bezbednosti, pod sloganom „Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost“. Konferencija je organizovana 17. oktobra, u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i organizacije Mreža za sajber bezbednost.

U uvodnom obraćanju, prisutne je pozdravio pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost, Marko Jovanović, istakavši da se nada da će se tokom oktobra, meseca informacione bezbednosti, i ubuduće okupljati predstavnici sajber zajednice, sa ciljem razmene iskustava, znanja, informacija o sprovedenim aktivnostima i planiranim inicijativama u oblasti informacione bezbednosti.

Duško Kodžić, direktor Sektora za informacionu bezbednost i tehnologije RATEL-a, naveo je da je za postizanje adekvatnog nivoa bezbednosti u sajber prostoru, pored neophodnih tehničkih rešenja, odgovarajućeg strateškog pristupa i pravnog okvira, od izuzetnog značaja i pojedinačni pristup svakog korisnika, u vidu odgovornog korišćenja interneta. U skladu sa navedenim, istakao je da ovogodišnji slogan oktobarskih aktivnosti ”Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost’’ nije slučajnost, jer se adekvatan nivo bezbednosti jedne države može postići samo zajedničkim delovanjem i odgovornim pristupom svakoga pojedinca.

Dejan Đukić, direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), istakao je tokom pozdravnog govora da je u pogledu informacione bezbednosti neophodna kontinuirana razmena informacija i iskustava, jer novi izazovi podrazumevaju potrebu da se deluje preventivno u smislu praćenja i prepoznavanja pretnji, i sa ciljem zaštite.

Nakon uvodnih obraćanja, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Milan Vojvodić, održao je prezentaciju na temu „Ključne promene koje donosi Zakon o informacionoj bezbednosti”, istakavši da novi Nacrt zakona treba da omogući unapređenje informacione bezbednosti u zemlji, usvajanjem najsavremenijih evropskih regulatornih rešenja, odnosno usklađivanje sa NIS2 direktivom, zarad redefinisanja nadležnosti i preciznijeg određivanja načina postupanja u slučaju incidenata ili sajber pretnji.

U nastavku je dr Marko Krstić, rukovodilac službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a, predstavivši tekuće aktivnosti, govorio o nadležnostima i budućim planovima Nacionalnog CERT-a.

Usledile su panel diskusije tokom kojih su brojni stručnjaci razmatrali aktuelne teme iz oblasti informacione bezbednosti.

Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti bila je tema prvog panela tokom kog je konstatovano da je za dostizanje višeg stepena zaštite građana i operatora IKT sistema od posebnog značaja nužno usklađivanje pravnog okvira Republike Srbije sa EU regulativom.

Tokom drugog panela razmatrala se tema veštačke inteligencije kao šansa ali i pretnja po informacionu bezbednost, a panelisti su se usaglasili da veštačka inteligencija može da se koristi u svrhu procene rizika i prevencije, ali usled zloupotrebe novih tehnologija u cilju izvođenja sajber napada i krajnji korisnici i organizacije treba da budu svesni rizika koje one donose.

Panel „Rizici i pretnje po informacionu bezbednost u finansijskom sektoru – kako se zaštititi?“ okupio je predstavnike finansijskog sektora, koji su razgovarali o regulisanju obaveza i odgovornosti pružalaca finansijskih usluga, ali i upozorili na primere zlonamernog delovanja zbog kojih korisnici mogu postati žrtve prevara, te su uputili savete za zaštitu i pozvali na oprez.  

Imajući u vidu značaj individualnog pristupa za bezbednije korišćenje tehnologija, posebna pažnja bila je posvećena različitim inicijativama koje su usmerene na podizanje svesti i znanja iz oblasti informacione bezbednosti. Predstavljena je platforma „Pametno i bezbedno“, aplikacija Cyber Security kviz, aktivnosti organizacije Women4Cyber i projekat ReWIRE.

Snimak Nacionalne sajber konferencije dostupan je na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=7PISRqDDgNI.

U nastavku možete pronaći prezentacije koje su predstavljene na konferenciji:

Nacrt Zakona o informacionoj bezbednosti - Milan Vojvodić

Nacionalni CERT - Osvrt na aktivnosti i perspektiva daljeg razvoja informacione bezbednosti - Marko Krstić

AI Challenges from Perspective of Cyber Security - Vladan Todorović

AI + cybersecurity - Aleksandar Linc-Đorđević

Zaštita dece na internetu - Emina Beković

Cybersecurity Kviz - Viktor Varga

W4C Serbian Chapter - Jelena Bratić

REWIRE Projekat - Viktor Varga

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više