Fišing napadi putem SMS poruka na korisnike poštanskih usluga

10. Maj 2023

Nacionalni CERT Republike Srbije upozorava sve korisnike da je u toku nova fišing kampanja koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga putem SMS poruka. Korisnicima se šalje lažna SMS poruka da im navodno paket nije mogao biti isporučen zbog neplaćene carine i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke. Lažni linkovi koji su trenutno aktuelni: https://rs-posta.com, https://rs-posta.net, https://posta-serbia.com i https://posta-srbija.com.

Link iz poruke vodi na lažnu stranicu na kojoj se traži popunjavanje podataka o bankovnoj kartici koji omogućavaju napadačima da preuzmu novac sa bankovnog računa.

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ je upozorila da sa svojim korisnicima ne komunicira na ovaj način i da je potrebno da obrate dodatnu pažnju.

Izgled legitimne stranice Javnog preduzeća „Pošta Srbije“:

Nacionalni CERT apeluje na sve koji prime ovaj SMS da ne otvaraju link iz poruke i ne popunjavaju tražene podatke, kao i da obrišu poruku.

Na sajtu Nacionalnog CERT-a dostupne su publikacije o ovim pretnjama kao i načinu sprovođenja aktuelnih fišing kampanja. Takođe je dostupan i interaktivni sadržaj na našoj platformi „Za bezbedniji klik“ u okviru koje se možete bliže upoznati sa različitim temama iz oblasti informacione bezbednosti.

Pošti Srbije se ova prevara može prijaviti preko kontakt centra na brojeve 0700 100 300 i 011 3607 788, stoji na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova, kao i Nacionalnim CERT-u.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više