Фишинг кампања која злоупотребљава логотип и име Поште Србије

25. Август 2022

Национални ЦЕРТ Републике Србије упозорава све кориснике да је у току нова фишинг кампања која злоупотребљава логотип и име Поште Србије. Корисницима се путем друштвених мрежа и платформи за комуникацију, упућује информација о наградној игри коју наводно организује Пошта Србије и да уколико одговоре на четири питања имају могућност да освоје новчану награду. Након наводног освајања награде, даље се тражи и да о истој обавесте 20 пријатеља или неколико група, унесу адресу и комплетирају регистрацију.

 

 

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да сви корисници интернета буду опрезни, као и да не уносе личне податке уколико добију сличне поруке и нe поступају на начин како се од њих тражи.

Корисници интернета се такође саветују да обрате пажњу на елементе линка који могу указивати на лажну страницу. Пажњу највише треба усмерити на назив домена. У наставку је пример лажне странице, а назив домена је обележен жутом и црвеном бојом.  На овом примеру се Пошта Србије помиње у делу путање ка датотеци, што је покушај навођења корисника интернета да помисли да је то део назива домена (Слика 1).  

Слика 1. Линк ка лажној страници

 

Пример за легитимну веб адресу интернет странице Поште Србије показује регистрован назив домена Поште Србије (Слика 2). Као што се може видети домен највишег нивоа у овом случају одговара домену Републике Србије (.rs).

Слика 2. Линк ка легитимној страници Поште Србије

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више