Фишинг кампања којом се злоупотребљава пандемија COVID-19

30. Новембар 2021

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава све кориснике интернета да је у току фишинг кампања којом се злоупотребљава пандемија вируса COVID-19, а тиче се актуелне ситуације у земљи, поводом издавања Дигиталних зелених сертификата. Фишинг кампања се најчешће реализује путем порука електронске поште. 

 

Фишинг порука садржи линк за преузимање електронског документа о вакцинацији, и од корисника се тражи да кликом на линк преузме наводни Дигитални зелени сертификат. Пошиљалац мејла из примера представља се као извесна Зорица Торлак, Руководилац службе Апотека Београд.

 
Легитимни издавалац Дигиталног зеленог сертификата у Републици Србији је Канцеларија за информационе технологије и е-Управу, због чега је препорука Националног ЦЕРТ-а да корисници обрате пажњу уколико приме поруку од неког другог наводног издаваоца Дигиталног зеленог сертификата, не отварају такву поруку електронске поште већ је избришу.

Пример фишинг мејла можете видети на слици испод:

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више