Фишинг превара

7. Јун 2021

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава све кориснике интернета да је у току нова фишинг кампања под насловом „**SPAM** Ulazak u sistem je uspeљno zavrsen, svi podaci sa Vaseg uredaja su kopirani. Procitajte uputstva dalje.“ .Фишинг порука садржи претњу да су сви подаци корисника ископирани и закључани, да је снимљен видео снимак самог корисника, као и сви његови контакти на друштвеним мрежама. За „враћање“ свих података тражи се уплата у биткоинима у вредности од 1400 америчких долара у року од 50 сати. Дакле, сама порука не садржи лажни линк или прилог, већ се ради о превари којом се утиче на кориснике да изврше уплату у новцу како би наводно вратили своје податке.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да се оваква е-пошта одмах избрише. Детаљна провера оваквих порука отежава посао нападача који покушавају да искористе тренутак непажње корисника интернета. Потребно је да корисници обратe додатну пажњу на е-пошту непознатог пошиљаоца, у којој се тражи хитна реакција и која садржи граматичке грешке.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више