Злоупотреба платформи за е-трговину

3. Март 2021

Национални ЦЕРТ упозорава да је у току превара усмерена на кориснике платформи за е-трговину. Реч је о превари која је усмерена на оглашиваче, а којима се путем неке од апликација за комуникацију јављају наводни купци који су заинтересовани за одређене производе. Комуникација се одвија на лошем српском језику, а најчешће су бројеви телефона који се користе за комуникацију из иностранства. Од оглашивача се захтева да одговоре да ли је производ доступан, након чега им се наводно у име администратора платформе за е-трговину доставља линк са објашњењем да је наводни купац већ уплатио средства преко апликације и од оглашивача тражи да унесе у одређена поља податке са банковне картице (број картице и CVV број) како би се извршила уплата оглашивачу. Када оглашивач унесе податке, новац са банковног рачуна се преноси на рачун наводног купца, након чега напушта конверзацију и онемогућава даљи контакт.

Национални ЦЕРТ саветује све кориснике платформи за е-трговину да буду обазриви у случају захтева за давање података о банковној картици, као и да посебно обрате пажњу на услове плаћања платформи које користе.

Више о безбедној трговини на интернету можете прочитати овде .

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више