Додатне мере опреза за безбеднију комуникацију на интернету и мобилним уређајима, током ванредног стања

20. Март 2020

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава и упозорава све грађане о великом броју актуелних фишинг и рансомвер кампања на интернету, али и појаву малициозних апликација намењених мобилним уређајима.

Поред кампања које стижу на имејл адресе корисника путем интернета, примећене су и кампање које могу стићи и у виду СМС порука или позива на мобилне уређаје корисника. У наведеним порукама, позивима или малициозним апликацијама се најчешће помињу информације које се тичу вируса COVID 19, али се јавља и велики број порука другачијег садржаја јер су корисници, током трајања околности које су узроковале увођење ванредног стања, више усмерени на комуникацију путем интернета и мобилних уређаја.  

У циљу превентивног деловања, Национални ЦЕРТ скреће пажњу свим грађанима да уколико добију такву поруку или позив, у којима се од њих захтева унос личних података попут корисничког имена и лозинке, матичног броја, броја текућег рачуна, броја платне картице и одговарајућег PIN-а (енг. Personal Identification Number) и слично, да додатно провере легитимитет такве поруке или позива, како би онемогућили злоупотребу својих креденцијала или личних података од стране злонамерних корисника интернета.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више