Међународни дан лозинки

3. Мај 2019

Поводом Међународног дана лозинки Национални ЦЕРТ Републике Србије подсећа грађане о важности избора лозинки које представљају најосновнији облик заштите у дигиталном свету.

Према истраживању Националног центра за сајбер безбедност Велике Британије чак 23.3 милиона оштећених корисника широм света је употребљавало лозинку „123456“.

Лозинка би требало да садржи најмање 9 карактера: велика и мала слова, најмање једну цифру (0-9) и најмање један специјалан карактер (на пример !$%^·&*), како би сложеност лозинке била што већа и тиме се отежао неовлашћени приступ рачунару.

Савет је да лозинка не буде креирана од информација који су личног карактера. Ту се пре свега мисли на датуме рођења, имена родитеља, деце или кућних љубимаца и слично, јер су то информације које злонамерни корисници најпре уносе приликом покушаја упада у рачунар.

Национални ЦЕРТ Републике Србије такође подсећа да не треба занемарити ни остале видове заштите ради безбедног коришћења Интернета. Више о томе, грађани могу прочитати у брошури која се налази на следећој адреси:

https://www.cert.rs/files/shares/Brosura-latin.pdf

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више