Нова фишинг кампања усмерена на клијенте банака у Републици Србији

30. Септембар 2024

Национални ЦЕРТ обавештава све клијенте банкарских услуга да је у току малициозна phishing кампања која злоупотребљава назив  Raiffeisen банке, која послује на тржишту Републике Србије. Реч је о кампањи која стиже корисницима у виду имејл порука са насловима попут: ,,Важно обавештење: Ваш налог је привремено блокиран'' и ,,Хитно ажурирање потребно: Одмах делујте у вези вашег рачуна ''. У тексту малициозног имејла се наводи да је дошло до наводног значајног унапређења безбедносног система банке и да је неопходно да корисник ажурира своје податке.  

На основу досадашњег искуства, овакве phishing кампање се дистрибуирају у име неколико банака које послују на територији Републике Србије. Препорука Националног ЦЕРТ-а свим корисницима је да уколико приме овакве поруке путем електронске поште, буду обазриви и исте одмах избришу, а нарочито је битно да обрате пажњу да не кликну на линк који се налази у поруци или не отварају прилог. Такође, банке обично оваква обавештења шаљу клијентима са дигиталним потписом, па је могуће верификовати идентитет пошиљаоца и пре отварања имејла.

У наставку текста можете видети како изгледа пример последње од оваквих фишинг порука, док објаву Raiffeisen банке, са примерима лажираних домена и детаљним, визуелним, приказом како их препознати, можете видети на следећем линку.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више