Национална сајбер конференција заказана за 23. октобар

30. Септембар 2024

Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), у својству Националног ЦЕРТ-а Републике Србије и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС)  23. октобра, у хотелу  Radissson Old Mill у Београду, организују Националну сајбер конференцију са циљем да и ове године пруже свеобухватан увид у актуелне и значајне теме из области информационе безбедности, релевантне за привреду и стручњаке за сајбер безбедност, као и за приватне кориснике савремених технологија.

Ове године увод у теме и процесе који утичу на локалне прилике даће стручњаци из међународних организација, те ће учесници моћи да се информишу о статусу, напретку и моделима имплементације NIS2 директиве у земљама Европске уније. Разматраће се актуелни Нацрт закона о информационој безбедности и могући изазови у имплементацији NIS2 директиве у национално законодавство, узимајући у обзир досадашња међународна искуства.

У наставку ће бити представљене активности Националног ЦЕРТ-а у претходних годину дана, као и релевантне иницијативе и пројекти реализовани од стране других организација, а који доприносе подизању капацитета информационе безбедности.

Посебан панел биће посвећен теми Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD) која потенцира активно учешће различитих заинтересованих страна на истраживању и пријављивању рањивости зарад смањења ризика који представљају. Ово је једна од важних компоненти NIS2 директиве, а биће разматрана са аспекта законодавца и заштите људских права током истражних процеса.

Поред тога, разматраће се врло широк спектар претњи које долазе са друштвених мрежа – од превара, фишинг порука, преузимања налога ради изнуде или злоупотребе идентитета, које  угрожавају не само приватне, већ и пословне кориснике. Биће указано на то како претње еволуирају, каква и колика је одговорност платформи, али и на то какве безбедносне процедуре су пожељне да би се предупредили ризици. 

Програм конференције доступан је на следећем линку.

Учешће на  конференцији је бесплатно, али је због ограниченог броја места у сали обавезна регистрација посетилаца путем следећег линка. Приликом регистрације може се изабрати опција  праћења конференције уживо или онлајн.

Национална сајбер конференција се организује уз подршку Министарства информисања и телекомуникација,  фондације Мрежа за сајбер безбедност, Мисије OEBS-а у Србији, организација eGA, ICANN, CILC и NUKIB.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више