Актуелна кампања усмерена на кориснике Booking-а

5. Фебруар 2024

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава и упозорава све грађане да је актуелна фишинг кампања усмерена на кориснике Booking.com платформе која нуди услуге онлајн резервације смештаја.

Корисницима се, путем апликације или имејла, дистрибуира порука са линком у којој се од корисника захтева ажурирање података о платној картици како би се потврдила резервација у смештајном објекту. Уколико корисници оставе тражене податке, омогућавају нападачима да им преузму новац.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да корисници обрате пажњу уколико приме поруку о својим резервацијама која садржи линк са инструкцијама које је потребно пратити како не би дошло до наводног отказивања резервације, и да покушају да контактирају смештајни објекат алтернативним путем, односно на основу контакт података са званичног сајта изабраног смештајног објекта.

Уколико сте жртва овакве преваре препорука је да предузмете следеће кораке:

  1. Пријавите проблем корисничком сервису Booking.com путем следећег линка
  2. Контактирајте Вашу банку за даље инструкције у вези са платном картицом.
  3. Пријавите превару Националном ЦЕРТ-у.

 

                       

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више