Актуелне сајбер преваре током празника

15. Децембар 2023

Децембар месец традиционално се везује за сезону празничних куповина, као и повећан број слања пошиљки, што је уједно и узрок све већег броја сајбер превара. Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава грађане да је актуелна СМС фишинг превара усмерена на грађане и кориснике поштанских услуга.

Нападачи започињу превару слањем СМС или чет поруке, која садржи информацију о неуспелој испоруци пошиљке, као и линк за наводно ажурирање адресних података. Кликом на линк, грађани се преусмеравају на лажну интернет страницу ЈП Пошта Србије, на којој се захтева унос личних података и података о платној картици. Уносом ових података на лажној интернет страници, нападачима је омогућено преузимање новца са рачуна грађана.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да грађани не кликћу на линкове из порука које добију од непознатих пошиљалаца, као и да пријаве инцидент уколико су били преварени.

Више о овој теми можете пронаћи у нашем видеу: "СМС фишинг преваре’’.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више