Фишинг кампања усмерена на кориснике поштанских услуга

20. Октобар 2023

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава и упозорава све кориснике да је у току нова фишинг кампања која је усмерена на кориснике поштанских услуга. Корисници добијају поруку путем електронске поште (имејл) о немогућности испоруке пакета док се не плати царина.

На слици 1. приказан је пример имејла који се шаље корисницима:

Слика 1 - Пример фишинг мејла

Од корисника се тражи да кликне на линк из имејла који води на лажну страницу  Поште Србије на којој се захтева плаћање уносом података са банковне картице. На слици 2. приказано је како изгледа лажна страница за плаћање на коју се корисници преусмеравају:

Слика 2 - Пример лажне странице за плаћање 

Сви подаци које корисник унесе на лажну форму могу бити злоупотребљени. Препорука Националног ЦЕРТ-а је да сви корисници који добију овакав имејл, исти не отварају и да не уносе личне податке, већ да га трајно обришу.

Пошти Србије се ова превара може пријавити преко контакт центра на бројеве 0700 100 300 и 011 3607 788, стоји на располагању радним данима од 8 до 20 часова и суботом и недељом од 8 до 15 часова, као и Националним ЦЕРТ-у.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више