Фишинг напади путем СМС порука на кориснике поштанских услуга

10. Мај 2023

Национални ЦЕРТ Републике Србије упозорава све кориснике да је у току нова фишинг кампања која је усмерена на кориснике поштанских услуга путем СМС порука. Корисницима се шаље лажна СМС порука да им наводно пакет није могао бити испоручен због неплаћене царине и да за испоруку треба отворити линк из поруке. Лажни линкови који су тренутно актуелни: https://rs-posta.com, https://rs-posta.net, https://posta-serbia.com и https://posta-srbija.com.

Линк из поруке води на лажну страницу на којој се тражи попуњавање података о банковној картици који омогућавају нападачима да преузму новац са банковног рачуна.

Јавно предузеће „Пошта Србије“ је упозорила да са својим корисницима не комуницира на овај начин и да је потребно да обрате додатну пажњу.

Изглед легитимне странице Јавног предузећа „Пошта Србије“:

Национални ЦЕРТ апелује на све који приме овај СМС да не отварају линк из поруке и не попуњавају тражене податке, као и да обришу поруку.

На сајту Националног ЦЕРТ-а доступне су публикације о овим претњама као и начину спровођења актуелних фишинг кампања. Такође је доступан и интерактивни садржај на нашој платформи „За безбеднији клик“ у оквиру које се можете ближе упознати са различитим темама из области информационе безбедности.

Пошти Србије се ова превара може пријавити преко контакт центра на бројеве 0700 100 300 и 011 3607 788, стоји на располагању радним данима од 8 до 20 часова и суботом и недељом од 8 до 15 часова, као и Националним ЦЕРТ-у.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више