Одржана Конференција информационе безбедности на Бледу

6. Септембар 2021

Сајбер конференција под називом „Cybersecurity Conference“ одржана је у периоду 02.-04. септембар 2021.године на Бледу, Словенија,  у организацији Владине канцеларије за информациону безбедност, Министарства за јавну управу и Министарства спољних послова Републике Словенијe, а у оквиру председавања Словеније Европском унијом. У фокусу конференције било је неколико тема као што су: управљање сајбер кризама у ЕУ, сајбер дипломатија и сајбер безбедност на Западном Балкану. Циљ конференције је био размена добрe праксe и искустава између држава чланица ЕУ и других, у вези са јачањем сајбер отпорности критичне инфраструктуре у случају сајбер напада.

Представник РАТЕЛ-а као Националног ЦЕРТ-а Маја Лакушић је учествовала на панел дискусији на тему „Информациона безбедност на Западном Балкану“ којом приликом је представила изазове и препреке у промоцији информационе безбедности у Србији и региону. Ова панел дискусија организована је у сарадњи са ЕУ Институтом за студије безбедности са седиштем у Бриселу. Циљ ове сесије био је пружање могућности за заједничко разматрање потреба и приоритета сарадње. Дискусија се, између осталог, фокусирала на оперативне и законодавне институционалне механизме за процену ризика, размену информација, превенцију, као и на начине за промовисање одговорног понашања државе у сајбер простору.

На крају конференције закључено је да је успостављена већа хармонизација међу партнерима са западног Балкана и државама чланицама и институцијама ЕУ.

Више о конференцији можете погледати овде

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више