У РАТЕЛ-у одржана прва национална сајбер вежба на платформи Cyber Range

8. Јун 2021

Данас је у учионици РАТЕЛ-а у оквиру пројекта „Норвешка за вас - Србија“ одржана прва национална сајбер вежба за представнике кључних институција у области информационе безбедности Републике Србије. У оквиру овог пројекта, који финансира Краљевина Норвешкa, а спроводи УНОПС,  донирана је платформа Cyberbit/Cyber Range, намењена извођењу сајбер вежби, које су приоритетно усмерене на унапређење вештина чланова националне ЦЕРТ заједнице.

Учесници вежбе су имали прилику да вежбају одбрану од Keylogger малвера (злонамерног софтвера) који снима све што корисник откуца на тастатури и који се користи за крађу личних и финансијских података. Током напада нападач добија приступ једној радној станици у мрежи организације и тзв. латералним кретањем приступа домен контролеру и инсталира злонамерне процесе.

Одбрана од ове врсте напада је посебно значајна имајући у виду да су најзаступљенији сајбер напади у нашој земљи у 2020. години били фишинг, рансомвер, тројанац и остале врсте малвера. Фишинг се најчешће користи за дистрибуцију малвера, а напад се најчешће дистрибуира путем електронске поште, мада су све заступљенији напади који користе друштвене мреже, тзв. chat апликације, SMS поруке или телефонске позиве.

Рад у хипер-реалистичној симулацији сајбер напада омогућава учесницима вежбе ефикасно унапређење вештина и пре него што се напад догоди, што представља један од најважнијих начина одбране од сајбер напада који су све софистициранији и тежи за детектовање.

Донација Краљевине Норвешке је једна од најсавременијих платформи намењених усавршавању вештина неопходних за детекцију и опоравак од сајбер напада, која ће значајно допринети отпорности информационе безбедности Републике Србије.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више