Донација Краљевине Норвешке Националном ЦЕРТ-у

13. Мај 2021

У оквиру пројеката ’’Норвешка за Вас – Србија’’ Краљевина Норвешка  подржала је јачање информационе безбедност Владе Републике Србије са 1,2 милиона евра, кроз набавку CyberBit/CyberRange платформе Националном ЦЕРТ-у за сајбер вежбе и унапређење регулативног и стратешког оквира. 

Поздрављајући амбасадора Норвешке Јорн Еугена Јелстада, Милоша Цветановића, државног секретара у Министартсву трговине, туризма и телекомуникација, Микелу Телатин, директорку канцеларије УНОПС-а у Србији, Драган Пејовић, директор РАТЕЛ-а, је рекао:

“ Велика ми је част и задовољство што сам у прилици да вам се лично захвалим на донацији коју  је  РАТЕЛ-у, као  Националном ЦЕРТ-у упутила Краљевина Норвешка. Такође, захваљујем се Министарству трговине, туризма и телекомуникација и Канцеларији УНОПС-а у Србији на целокупној подршци у реализацији пројекта „Норвешка за вас-Србија“ којом је РАТЕЛ добио платформу за симулацију сајбер напада последње генерације – Cyberbit/CyberRange platform.

РАТЕЛ је као Национални ЦЕРТ, између осталог, надлежан и за подизање свести и унапређење кадровских капацитета у области сајбер безбедности, на нивоу Републике Србије. Уверени смо  да ћемо одржавањем тренинга на CyberRange платформи значајно допринети спремности да одговоримо на различите изазове у сајбер простору на нивоу Републике Србије.“

Државни секретар Милош Цветановић изразио је захвалност Краљевини Норвешкој за подршку коју пружа Републици Србији у циљу друштвено економског развоја, а нарочито у области информационе безбедности, уз констатацију да ће платформа која служи за одржавање сајбер вежби на националном нивоу омогућити реалну ситуацију различитих сценарија напада и допринети изградњи капацитета и обуци службеника у различитим државним институцијама.

“У 21. веку, угрожавање виталних националних ИТ система може довести до озбиљних политичких и друштвено-економских последица, па је превенција и обука у области сајбер безбедности од изузетне важности. Зато подржавамо Владу Србије и њене институције да изграде капацитете и ојачају отпорност на сајбер претње”, рекао је амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Еуген Јелстад.

“При извођењу симулација сајбер напада полазници обука Националног Церта добијају прилику да се затекну у реалним ситуацијама у којима се могу наћи док обављају своје редовне радне задатке. На такав начин, сви експерти у области сајбер безбедности ће бити у прилици да стекну увид у могуће начине припремања и извођења сајбер напада који би могли бити усмерени ка њиховим информационим системима. Након завршене обуке, сваки полазник би требало да стекне сва неопходна знања и вештине за реаговање на такве нападе, као и могуће кораке за умањење последица од сајбер напада, у случају да напад буде успешно изведен, односно да нападачи уђу у информациони систем неке државне институције.

У просторијама РАТЕЛ-а је, током новембра 2020. године, успешно завршена инсталација целокупне опреме која је донирана кроз наведени пројекат. Већ почетком децембра 2020. године, одржан је први круг обука за тренере на CyberRange платформи, док је управо у току други круг обука за тренере, које представљају део припрема за извођење прве националне сајбер вежбе на овој платформи, која би требало да буде одржана у наредном периоду, а све у складу са потписаним Уговором о донацији,” објаснио је Драган Пејовић приликом представљања платформе и додао, “Након одржавања националне сајбер вежбе, како је РАТЕЛ надлежан за координацију и извршавање послова Националног центра за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима, план је да се организују додатне обуке осталих чланова безбедносних тимова државних институција, у којима ће тренинзи бити прилагођени потребама сваке институције посебно, са циљем да се обухвати сваки релевантни сценарио“,рекао је директор Ратела Драган Пејовић.

Директорка УНОПС-а у Србији, Микела Телатин, нагласила је да уз подршку Краљевине Норвешке, такође пружају подршку и Министарству да ојача националне стратегије и регулативе у овој области, чиме ће ојачати оперативни оквир за одговор на могуће сајбер претње.

 У оквиру подршке регулативном и стратешком оквиру у области информационе безбедности и израда препорука за област критичне информационе инфраструктуре (КИИ), у току је спровођење процене екосистема информационе безбедности у Републици Србији у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и другим кључним заинтересованим странама, процене законског оквира и управљања заштитом КИИ, одговора на сајбер инциденте и развој методологије за идентификацију КИИ. 

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Републике Србије. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 8,7 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више