Основана Парламентарна мрежа за дигиталну безбедност

31. Март 2021

Представници РАТЕЛ-а, као Националног ЦЕРТ-а, присуствовали су оснивачкој седници Парламентарне мреже за дигиталну безбедност Народне скупштине Републике Србије, одржаној 30.03.2021. у 5 минута до 12, што симболично указује да је крајње време да се друштво озбиљно бави овом темом.

Оснивачком састанку присуствовали су народни посланици, представници Владе и ресорног министарства, стручна јавност, организације цивилног друштва и заинтересовани медији, што указује на значај повезивања институцијау заједничкој борби за безбедност на интернету.

Прва тема којом се новооснована Парламентарна мрежа за дигиталну безбедност бавила је безбедност деце на интернету. С обзиром да угрожавање безбедности на интернету има вишеструке импликације на социјално и на психичко здравље, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је, говорећи о Националном центру за безбедност деце на интернету, потврдила важност повезивања институција, од министарства и тужилаштва за високотехнолошки криминал до домова здравља.

Она је такође истакла да је Србија према естонском индексу информационе безбедности на 17. месту од 160 земаља, чему доприноси и Национални ЦЕРТ који се, између осталог, бави превенцијом и заштитом од безбедносних ризика у ИКТ системима.

Представници УНИЦЕФ-а и УНДП у Србији говорили су о малом потенцијалу које земље западног Балкана имају да се одупру негативним ефектима лажних вести и дезинформацијама, те да ће се ускоро на столу сваке владе у свету наћи нови документ у којем је дефинисано шта значи право на приватност, образовање, игру и недискриминацију, као и како деловати да би се то обезбедило.

РАТЕЛ и Национални ЦЕРТ ће наставити да доприносе подизању свести о значају информационе безбедности и пружати подршку будућим активностима Парламентарне мреже за дигиталну безбедност.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више