Одбрани се знањем

24. Септембар 2020

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге, као Национални ЦЕРТ Републике Србије, и ове године обележава међународни месец информационе безбедности кампањом “Одбрани се знањем”.

Месец информационе безбедности обележава се широм светa, а у Европи је први пут обележен 2012.године, када је осмишљен слоган „Информациона безбедност је заједничка одговорност“ који је ујединио државе Европе у борби против сајбер претњи. Од тада, сваке године, кампања промовише не само сигурније коришћење интернета, већ се пружају и обуке у циљу едукације крајњих корисника и суочавања са новим изазовима. У 2019. години је забележено 525 активности у 36 држава, када се и Република Србија придружила по први пут.

Кампања Националног ЦЕРТ-а ове године носи назив „Одбрани се знањем“ и креће одржавањем радионице намењене медијима. Планирано је да се новинарима и медијима представе актуелна дешавања у сајбер простору и дају савети за превенцију од најчешћих сајбер напада и претњи.

Вебинар за мала и средња предузећа ће пружити информације о законским прописима у области информационе безбедности, актуелним бесплатним алатима, као и препоруке за сигуран рад и умањење ризика пословања. Вебинар ће се одржати 15.10.2020. године, а сва заинтересована мала и средња предузећа се могу пријавити путем е-адресе: office@cert.rs.

У циљу подизања свести грађана о значају информационе безбедности Национални ЦЕРТ на својој интернет страници редовно објављује новости, обавештења, препоруке, публикације и брошуре о пожељним и актуелним начинима превенције од безбедносних ризика, као и актуелним ризицима и нападима за  све циљне групе  – грађане, привредне субјекте и органе власти. Од почетка пандемије вируса COVID-19 препоруке Националног ЦЕРТ-а су усмерене на савете за безбедан рад од куће и заштиту од актуелних претњи и у ту сврху објављене су брошуре:  Безбедносне препоруке за рад од куће, VPN приступ за мала и средња предузећа, Злоупотреба пандемије вируса COVID-19 у сајбер простору, Социјални инжењеринг, Како умањити ризик од пријема фишинг мејлова (SPF, DMARC, DKIM), Компромитација пословне е-поште. Ови материјали су доступни свим корисницима на страници Публикације. Поред наведеног, креиран је и промотивни видео материјал који ће такође бити доступан.

Национални ЦЕРТ вас позива да пратите материјале које смо припремили у оквиру кампање „Одбрани се знањем“ и на друштвеним мрежама.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више