Национални ЦЕРТ члан FIRST-а

21. Фебруар 2020

Национални ЦЕРТ је постао пуноправни члан организације FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams). Национални ЦЕРТ је први ЦЕРТ тим у Републици Србији који је постао члан ове организације.

У току поступка учлањења у организацију FIRST  у протеклом периоду  представници  Института за софтверски инжењеринг Carnegie Mellon Универзитета  боравили су  у Србији у оквиру обавезног упознавања првог спонзора са радом и капацитетима Националног Церт тима Републике Србије.

Након 7 месеци од првог учешћа представника Националног ЦЕРТ-а на годишњој конференцији ове организације, успешно је завршен поступак учлањења.

Организација FIRST је највећа свестка организација и окупља 520 чланова из 95 земаља, основана са циљем повезивања ЦЕРТ тимова широм света и успостављања канала размене информација. Догађаји који се организују у оквиру ове организације обухватају све сегменте информационе безбедности и намењени су свим нивоима запослених. На овај начин се остварује континуитет стручног усавршавања и оспособљавања  свих чланова тимова.

Стечена  знања представљају кључ квалитетног рада у информационој безбедности као једне од области са најдинамичнијим развојем. Тако ће Национални ЦЕРТ значајно допринети развоју осталих ЦЕРТ тимова у Републици Србији, односно целокупној националној ЦЕРТ заједници.

Чланство у овој организацији ће Републици Србији омогућити виши ниво заштите од безбедносних ризика у сајбер простору, односно јачањем информационе безбедности ојачаћемо и  спремност да се ефикасније суочимо са свим изазовима које доноси дигитализација.

РАТЕЛ се у оквиру надлежности Националног ЦЕРТ-а, као и осталим додељеним надлежностима, руководи квалитетом рада, сталном иницијативом и доприносом развоја Републике Србије и у области електронских комуникација и поштанских услуга.  

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више