Потписан Протокол о сарадњи националних центара за превенцију инцидената у ИКТ системима Републике Србије и Републике Северне Македоније

7. Новембар 2018

Област превенције инцидената у информационо-комуникационим системима је у Републици Македонији и Републици Србији законски уређена на исти начин, тако што је надлежност за обављање послова који се односе на заштиту од инцидената у ИКТ системима на националном нивоу додељена националним регулаторним телима за област електронских комуникација. У складу са новим надлежностима, у оквиру Агенције за електронске комуникације Републике Македоније (АЕК) је основан Национални центар за одговор на компјутерске инциденте (МКД-ЦИРТ), а у оквиру Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге Републике Србије (РАТЕЛ) је основан Национални центар за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима (СРБ-ЦЕРТ).

РАТЕЛ и АЕК су марта 2011. године потписали Меморандум о разумевању који се односи на сарадњу двеју агенција у области електронских комуникација. Препознајући потребу да се међуинституционална сарадња дефинисана Меморандумом о разумевању прошири и на област безбедности информационих система, РАТЕЛ и АЕК су одлучили да постојећи меморандум допуне  закључивањем Протокола о сарадњи.

Директор АЕК-а Сашо Димитријоски и директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор су приликом другог састанка Форума сарадње регулаторних тела за електронске комуникације Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије, одржаног 7.11.2018. у Београду, потписали Протокол о сарадњи, у циљу унапређења одбрамбених капацитета кроз размену информација о безбедности информационих система. Међу активностима предвиђеним Протоколом, посебан значај има размена искустава у областима од заједничког интереса, а у складу са потребама унапређења регионалне сарадње у области информационе безбедности.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више